Περιγραφή συνταγής Αγαπημένη, ελληνική, παραδοσιακή. Θυμίζει γιαγιά και σπιτικό φαγητό. Καλή μας όρεξη!

Συστατικά συνταγής

25ο γρ. κιμά μοσχαρίσιο
8 μεγάλα κολοκύθια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλ. ρύζι γλασέ
1/2 ματσάκι άνιθο (ψιλοκομμένο)
1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 λεμόνι
1/3 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο

3 κρόκοι από αυγά
2 κσ κόρν φλάουρ
2 λεμόνια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες συνταγής

Πλένουμε τα κολοκύθια και κόβουμε τις άκρες τους. Αδειάζουμε προσεκτικά το εσωτερικό τους με ειδικό εργαλείο ή με ένα μικρό κουταλάκι. Το «προσεκτικά» υπερτονίζεται για να μην μας σπάσουν.

Ότι προέκυψε από την... ανασκαφή το φυλάμε σε ένα μπολάκι μέχρι να έρθει η ώρα που θα το χρησιμοποιήσουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ανακατεύουμε συχνά για να μη σβολιάσει. Μόλις πιει τα υγρά του, προσθέτουμε προσθέτουμε το εσωτερικό των κολοκυθιών, τον μαϊντανό, τον άνιθο και αλατοπιπερώνουμε. Συμπληρώνουμε 1 φλ. νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσουν περίπου 20 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για λίγη ώρα.

Μόλις κρυώσει λίγο το μείγμα γεμίζουμε με προσοχή τα κολοκυθάκια (όχι μέχρι απάνω). Βάζουμε τα καπάκια τους και τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες. Τα τοποθετούμε σφιχτά το ένα δίπλα από το άλλο μέσα στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε νεράκι. Ρίχνουμε λίγο λάδι, αλάτι, λεμόνι και σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά.

Για το αυγολέμονο
Στραγγίζουμε το ζουμί από τα γεμιστά μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο από το ζουμί του φαγητού. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τον χυμό των λεμονιών.
Με ένα κουτάλι προσθέτουμε σιγά σιγά ζουμί από το φαγητό.
Δένουμε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά.
Ύστερα προσθέτουμε στην κατσαρόλα το αυγολέμονο με τους ντολμάδες και αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μια βράση. Βγάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.



cooking