Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ζαμπονοτυρόπιτα

!-- facebook like this -->



Περιγραφή συνταγής
σφολιάτα
Η σφολιάτα είναι μια ειδικά σχεδιασμένη αφράτη ζύμη φτιαγμένη από αλέυρι και φυτικά λιπαρά.
Εύκολη και γρήγορη και πεντανόστιμη και μοσχομυριστή! Σε ποιον δεν αρέσουν αυτές οι γεύσεις;
Συστατικά συνταγής

* ½ πακέτο σφολιάτας
* 200 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
* 300 γρ. τριμμένο τυρί γκούντα
* 8-10 φέτες φρέσκιας τομάτας
* ½ κούπα του τσαγιού κέτσαπ Hellmann's
* 1 κουτ. σούπας σουσάι
* 1 αυγό χτυπημένο.

Οδηγίες συνταγής
Απλώστε τη σφολιάτα σε ένα λαδωμένο ταψί
Αλείψτε στο μισό της σφολιάτας την κέτσαπ
Ρίξτε από πάνω το ζαμπόν στη συνέχεια το τριμμένο τυρί και τέλος, τις τομάτες.
Κλείστε με το υπόλοιπο μισό της σφολιάτας και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού πιέστε και τις δύο άκρες.
Αλείψτε το πάνω μέρος με το αυγό και πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 20-25΄


Γεμιστά κολοκυθάκια αβγολέμονο

!-- facebook like this -->



Περιγραφή συνταγής Αγαπημένη, ελληνική, παραδοσιακή. Θυμίζει γιαγιά και σπιτικό φαγητό. Καλή μας όρεξη!

Συστατικά συνταγής

25ο γρ. κιμά μοσχαρίσιο
8 μεγάλα κολοκύθια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλ. ρύζι γλασέ
1/2 ματσάκι άνιθο (ψιλοκομμένο)
1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 λεμόνι
1/3 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο

3 κρόκοι από αυγά
2 κσ κόρν φλάουρ
2 λεμόνια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες συνταγής

Πλένουμε τα κολοκύθια και κόβουμε τις άκρες τους. Αδειάζουμε προσεκτικά το εσωτερικό τους με ειδικό εργαλείο ή με ένα μικρό κουταλάκι. Το «προσεκτικά» υπερτονίζεται για να μην μας σπάσουν.

Ότι προέκυψε από την... ανασκαφή το φυλάμε σε ένα μπολάκι μέχρι να έρθει η ώρα που θα το χρησιμοποιήσουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ανακατεύουμε συχνά για να μη σβολιάσει. Μόλις πιει τα υγρά του, προσθέτουμε προσθέτουμε το εσωτερικό των κολοκυθιών, τον μαϊντανό, τον άνιθο και αλατοπιπερώνουμε. Συμπληρώνουμε 1 φλ. νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσουν περίπου 20 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για λίγη ώρα.

Μόλις κρυώσει λίγο το μείγμα γεμίζουμε με προσοχή τα κολοκυθάκια (όχι μέχρι απάνω). Βάζουμε τα καπάκια τους και τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες. Τα τοποθετούμε σφιχτά το ένα δίπλα από το άλλο μέσα στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε νεράκι. Ρίχνουμε λίγο λάδι, αλάτι, λεμόνι και σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά.

Για το αυγολέμονο
Στραγγίζουμε το ζουμί από τα γεμιστά μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο από το ζουμί του φαγητού. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τον χυμό των λεμονιών.
Με ένα κουτάλι προσθέτουμε σιγά σιγά ζουμί από το φαγητό.
Δένουμε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά.
Ύστερα προσθέτουμε στην κατσαρόλα το αυγολέμονο με τους ντολμάδες και αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μια βράση. Βγάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.



cooking

Σουλούδικο (Σμυρνέϊκο)

!-- facebook like this -->
1/2 πακέτο κριθαράκι
3 φρέσκιες ντομάτες ή μία κονσέρβα τοματάκια
1/2 φλυτζάνι λάδι
4 φλυτζάνια νερό
αλάτι και πιπέρι


-Τρίβετε στον τρίφτη τις ντομάτες αν έχετε φρέσκιες

-Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει


-Ρίχνετε την τομάτα


-Αλατοπιπερώνετε


-Προσθέτετε το νερό και αφήνετε να βράσει


-Ρίχνετε το κριθαράκι και χαμηλώνετε τη φωτιά να σιγοβράσει


-Προσοχή να μην είναι πηχτό

Παστίτσιο

!-- facebook like this -->
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
4 κουταλιές βούτυρο
1/2 κιλό κιμά
1/2 φλυτζάνι λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλυτζάνι κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κονσέρβα τοματάκι
1 κουταλιά πελτέ
1 ξυλαράκι κανέλλα
3 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
4 κουταλιές βούτυρο
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουτί γάλα εβαπορέ
2 φλυτζάνια νερό
λίγο μοσχοκάρυδο
1 κρόκο αυγού
αλάτι και πιπέρι


-Σε μία κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει

-Μόλις βράσει ρίχνετε τα μακαρόνια


-Αφήνετε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου


-Βγάζετε από την κατσαρόλα τα μακαρόνια και τα στραγγίζετε


-Στην κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει


-Τσιγαρίζετε τα μακαρόνια και τα στρώνετε σε ένα ταψί


-Πασπαλίζετε με τυρί


-Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι


-Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πηρούνι για να μην σβολιάσει


-Προσθέτετε το σκόρδο, την κανέλλα


-Αλατοπιπερώνετε


-Σβήνετε με κρασί


-Προσθέτετε τον μαϊντανό


-Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε


-Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά


-Αφαιρείτε την κανέλλα


-Στρώνετε τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια


-Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο


-Ζεστένετε το γάλα διαλυμένο στο νερό


-Προσθέτετε στο λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς


-Μόλις γίνει μια σφικτή μάζα προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα ζεστό ανακατεύοντας να μην σβολιάσει και δεν ρίχνετε άλλο αν πρώτα δεν πιεί το προηγούμενο


-Προσθέτετε τον κρόκο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε


-Στρώνετε την μπεσαμέλ από πάνω από τον κιμά


-Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί


-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά περίπου

Κριθαράκι με σάλτσα ντομάτα

!-- facebook like this -->
1/2 πακέτο κριθαράκι
3 φρέσκιες ντομάτες ή μία κονσέρβα τοματάκια
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1/2 φλυτζάνι λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
3 φλυτζάνια νερό
αλάτι και πιπέρι
6 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο


-Τρίβετε στον τρίφτη τις ντομάτες αν έχετε φρέσκιες

-Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει


-Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι


-Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ


-Αλατοπιπερώνετε


-Προσθέτετε 1 φλυτζάνι νερό χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να πάρει μία δύο βράσεις


-Αφού βράσει το μεταφέρετε σε ένα ταψί


-Βράζετε 2 φλυτζάνια νερό και τα ρίχνετε στο ταψί


-Αλατοπιπερώνετε


-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο έως η σάλτσα να αρχίσει να βράσει


-Ρίχνετε το κριθαράκι και ανακατεύετε που και που να μην κολλίσει


-Σερβίρεται με κεφαλοτύρι

Γρήγορες Μακαρονάδες

!-- facebook like this -->
# Παίρνουμε οποιοδήποτε είδος μακαρονιών έχουμε και τα βράζουμε (1 είδος!).
# Σε μία κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και μπόλικο σκόρδο ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ψιλοκομμένο, ΟΧΙ λιωμένο!
# Αλατοπιπερώνουμε κατα προτίμηση, αφήνουμε λίγο να "δέσει" το σύνολο και... περιχύνουμε τα μακαρόνια, ρίχνουμε τυρί (όσοι θέλουν) και απολαμβάνουμε...!!!

Με κρεμμύδια:
Βράζουμε τα μακαρόνια al dente. Τα σουρώνουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα αρκετό λάδι να κάψει. Προσθέτουμε πολύ ψιλοκομμένο κρεμμύδι, να καεί λίγο, να μην αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα και ανακατεύουμε. Έτοιμα. Φοβερή νοστιμιά, ακόμα και για όποιον δεν τρώει κρεμμύδια!!
Με κόκκινη σάλτσα, σκόρδο και πιπεριές:
Βράζουμε τα μακαρόνια. Κόβουμε μία πράσινη, μία κόκκινη και μία κίτρινη πιπεριά σε μικρά κομματάκια. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο σκόρδο. Οταν σουρώσουμε τα μακαρόνια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα λάδι και σωτάρουμε τις πιπεριές με το σκόρδο. Ρίχνουμε και λίγο χυμό ντομάτας να γίνει σάλτσα. Ανακατεύουμε με τα μακαρόνια και μμμμμμ απόλαυση!!

Με σκόρδο και γιαούρτι:
Βράζουμε τα μακαρόνια. Τα σουρώνουμε. Βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι και καίμε αρκετό ψιλοκομμένο σκόρδο. Βάζουμε ένα κεσέ γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να γίνει σάλτσα.

Recipes Ζυμαρικά-Κόκορας παστιτσάδα (Κέρκυρα)

!-- facebook like this -->
YΛΙΚΑ
1 χωριάτικος κόκορας 1 ½ κιλό
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
4-6 σκελίδες σκόρδο
4 κουτ ντοματοπελτέ
1 κουτ ξύδι
1 κουταλιά ζάχαρη
1 πρέζα κανέλα
1 κουτ γλυκού κόκκους μπαχάρι
4-5 γαρίφαλα
½ κιλό μακαρόνια Νο 5
200 γραμ τριμμένο κεφαλοτύρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΒΗΜΑΤΑ


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και το ζεσταίνετε. Ρίχνετε τις μερίδες του κόκορα και τον σοτάρετε σχεδόν μέχρι να ροδοκοκκινίσει.


Ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα.


Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε 2 ποτήρια νερό και τον αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα.


Προσθέτετε το ξύδι, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.



Χαμηλώνετε τη φωτιά, συμπληρώνετε λίγο νερό εάν χρειάζεται και μαγειρεύετε τον κόκορα για 1 ώρα περίπου μέχρι να γίνει τρυφερός.


Όσο ο κόκορας μαγειρεύεται βράζετε τα μακαρόνια και τα σουρώνετε.


Όταν ο κόκορας γίνει τρυφερός τον βγάζετε , τον ακουμπάτε σε πιατέλα , συμπληρώνετε 1 φλιτζ του καφέ νερό μέσα στη σάλτσα, αφήνετε να πάρει βράση και αδειάζετε μέσα τα μακαρόνια και τα γυρίζετε 2-3 φορές να κοκκινίσουν.


Σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιατέλα και από πάνω τους ακουμπάτε τον κόκορα. Πασπαλίζετε με τριμμένο κεφαλοτύρι.



Μαρέγκα

!-- facebook like this -->

Μαρέγκα


4 ασπράδια αυγών
1 σταγόνα λεμόνι


-Σε ένα μπώλ στεγνό βάζετε τα ασπράδια με το λεμόνι

-Χτυπάτε με το μίξερ ή με σύρμα μέχρι να γίνει μία σφικτή παχύρευστη κρέμα


Κόκκινη μαρινάδα για κρεας

!-- facebook like this -->

Κόκκινη μαρινάδα

Υλικά:
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί

1 κρεμμύδι σε ροδελες

1 ποτήρι κονιάκ

1 καρότο σε ροδέλες

λίγο μαϊντανό

μαυρο πιπερι

1 κουταλιά πάπρικα

1/2 κουταλιά κόκκινο καυτερό πιπέρι

λίγο ξύλο κανέλας


Εκτέλεση:
Tοποθετήστε το κρέας με όλα τα υλικά γιά 4-24 ώρες στο ψυγείο.Και το κρεας ειναι ετοιμο για μαγειρεμα

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

!-- facebook like this -->

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ 

 1 φλυτζ τσαγιού λάδι
2 κρόκοι αυγού
1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα σκόνη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
χυμός λεμονιού
αλάτι


-Βάζετε σε ένα μπωλ τη μουστάρδα, το αλάτι και τους κρόκους.

-Ανακατεύετε με σύρμα, προσθέτοντας μερικές σταγόνες ξύδι, ώστε το μείγμα να γίνει σαν αλοιφή.

-Ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνετε λάδι πολύ σιγά μέχρι να τελειώσει.

-Ενδιάμεσα ρίχνετε σταγόνες ξύδι.

-Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και η μαγιονέζα είναι έτοιμη.

 

ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

!-- facebook like this -->
½ φλυτζ. τσαγιού βούτυρο
1 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι
3 φλυτζ. τσαγιού γάλα
1 κρόκο αυγού
μοσχοκάρυδο


-Βάζετε την κατσαρόλα με το βούτυρο στη φωτιά


-Βάζετε σε μία άλλη κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί


-Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνετε το αλεύρι, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο και να καβουρδιστεί


-Κατόπιν ρίχνετε το μείγμα αλεύρι βούτυρο στο γάλα και ανακατεύετε με το σύρμα ώσπου να πήξει


-Την αφήνετε να πάρει μία βράση, και προσθέτετε το ανάλογο αλάτι


-Αποσύρετε από τη φωτιά


-Ρίχνετε τον κρόκο του αυγού και ανακατεύετε γρήγορα


-Προσθέστε μοσχοκάρυδο

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΛΥΚΕΙΑΣ ΑΛΧΗΜΕΙΑΣ - ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ

!-- facebook like this -->

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΛΥΚΕΙΑΣ ΑΛΧΗΜΕΙΑΣ - ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ



Ο Στέλιος Παρλιάρος θα σας διδάξει την πιό γλυκιά τέχνη με κλασικές και όχι μόνο

συνταγές. Από τα πιό γνωστά και αγαπημένα γλυκά μέχρι ιδέες που ξεπερνάνε κάθε φαντασία


και από συνταγές για τις βάσεις των γλυκών μέχρι δροσερά γλυκά με φρούτα αλλά και


ανάλαφρες γεύσεις με λίγες θερμίδες για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Ζαχαροπλαστικά


μυστικά, μπισκότα, κέϊκ, φρουτένια γλυκά, ελαφριές συνταγές, τάρτες, τιραμισού και


σοκολατένιοι πειρασμοί.


οι 32 γλυκές συνταγές που αγαπήσατε + Τριγωνάκια Θεσσαλονίκης + Τσουρέκι Αλμυρό

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Αλκίνοος Ιωαννίδης - Ο Προσκυνητής

!-- facebook like this -->
Αλκίνοος Ιωαννίδης - Ο Προσκυνητής
 
Τα βουνά περνάω
και τις θάλασσες περνώ
Κάποιον αγαπάω
Δυο ευχές κρατάω
και δυο τάματα κρατώ
Περπατώ και πάω

Κάποιος είπε πως η αγάπη
σ' ένα αστέρι κατοικεί
αύριο βράδυ θα 'μαι εκεί
Κάποιος είπε πως ο έρωτας
για μια στιγμή κρατά
αύριο βράδυ θα 'ναι αργά

Στα πουλιά μιλάω
και στα δέντρα τραγουδώ
Κάποιον αγαπάω
Κι όταν τραγουδάω
προσευχές παραμιλώ
περπατώ και πάω

Κάποιος είπε πως ο δρόμος
είναι η φλέβα της φωτιάς
ψυχή μου πάντα να κυλάς
Κάποιος είπε πως ταξίδι
είναι μόνο η προσευχή
καρδιά μου να 'σαι ζωντανή

Κάποιος είπε πως η αγάπη
σ' ένα αστέρι κατοικεί
αύριο βράδυ θα 'μαι εκεί
Κάποιος είπε πως ο έρωτας
για μια στιγμή κρατά
αύριο βράδυ θα'ναι αργά 


Νίκος Πορτοκάλογλου -Θάλασσά μου σκοτεινή

!-- facebook like this -->
Νίκος Πορτοκάλογλου -Θάλασσά μου σκοτεινή

Αχ θάλασσά μου σκοτεινή, θάλασσα αγριεμένη
πού θα με βγάλεις το πρωί
σε ποια στεριά μου ξένη
πού θα με βγάλεις το πρωί
σε πιά στεριά μου ξένη
αχ θάλασσά μου σκοτεινή,θάλασσα αγριεμένη

Τα είχα όλα μια φορά μα ήθελα παραπάνω
τι να τα κάνω τώρα πια
απόψε που σε χάνω

Μέσα στα μαύρα σου νερά
κομμάτια η ζωή μου
αχ θαλασσά μου εσύ βαθιά
που κρύβεις το νησί μου
αχ θαλασσά μου εσύ βαθιά
που κρύβεις το νησί μου
μέσα στα μαύρα σου νερά
κομμάτια η ζωή μου

Τα είχα όλα μια φορά μα ήθελα παραπάνω
τι να τα κάνω τώρα πια
απόψε που σε χάνω

!-- facebook like this -->
Εμεις οι δυο σαν ενα

"Ξυπναω μονος ακεφος
και λεω εδω θα μεινω
μα μ'ενα σου τηλεφωνο
τον γκριζο κοσμο κλεινω
μια μπλουζα παιρνω φευγοντας
και τα κλειδια στα χερια
βαζω μπροστα τη μηχανη
και καβαλαω τα αστερια...

Εμεις οι δυο σαν ενα
δυο σωματα ενωμενα
στις γιορτες στις παραλιες,
στα γηπεδα στα τρενα...
Εμεις οι δυο σαν ενα

Μεσα μου αποψε βουτηξα (?)
και ζω τη μοναξια μου
μα μ'ενα σου χαμογελο
σκορπας τα συννεφα μου
απο τον ωμο με κρατας
και λεω πως περπαταμε
μα πριν το καταλαβουμε
στον ουρανο πεταμε...
δυο σωματα ενωμενα..."


όνειρο ζω

Να'μαι στα σύννεφα ψηλά
μ' ένα τηλέφωνο αγκαλιά
όπως οι φλέβες δυνατά
τ' ακούω πάλι να χτυπά
Υποχρεώσεις και δουλειά
μου κλέβουν κάτι απ' τη χαρά
Είναι πληγή να σ' αγαπώ
όταν μου είσαι μακριά
Μόνο αν είσαι εσύ, εγώ απαντώ...

Μη, δεν είμαι εδώ, όνειρο ζω
και μη με ξυπνάτε τώρα
Μη, για ό,τι καλό ή ό,τι κακό
τα λέμε άλλη ώρα...

Μη, είμαι αλλού σ' άλλη τροχιά,
σ' άλλη γη, σ' άλλη χώρα
Μη, δεν είμαι εδώ, όνειρο ζω,
μη με ξυπνάτε τώρα...

Να ονειρεύομαι γλυκά
μ' ένα τηλέφωνο αγκαλιά
όπως οι φλέβες δυνατά
τ' ακούω πάλι να χτυπά
Και μόνο αν είσαι εσύ, εγώ απαντώ...

Το παρτυ

Να γράψω θέλω σ' αγαπώ πολύ
να πάψω θέλω γι' αυτό θα πιω πολύ
Παλιά κομμάτια που χόρευες θα βρω
ποια ξένα μάτια σε βλέπουν θησαυρό

Απόψε η νύχτα μοιάζει μ' απειλή
μεγάλη νύχτα κι εγώ μικρός πολύ
Λευκά σεντόνια ριγμένα στη καρδιά
για μένα χιόνια και γι' άλλους μυρωδιά

Νύχτα πάρ' την τη σκέφτομαι ξανά
κάνει πάρτυ το χθες και με πονά
Νύχτα ζήτα με μπροστά της για χορό
γι' αγάπη κλαίω μα δεν τη συγχωρώ

Στενά μπαλκόνια, δειλινά στενά
καρδιές μπαλόνια πετούν στο πουθενά
Ποτάμι μαύρο στις φλέβες μου κυλάς
κι ας μην ξανάβρω τον τρόπο που φιλάς

Νύχτα παρ' την τη σκέφτομαι ξανά
κάνει πάρτυ το χθες και με πονά
Νύχτα ρίξε με σαν άστρο στο κενό
γι' αγάπη κλαίω μα δεν τη συγκινώ

Νύχτα πάρ' την τη σκέφτομαι ξανά
κάνει πάρτυ το χθες και με πονά
Νύχτα ζήτα με μπροστά της για χορό
γι' αγάπη κλαίω μα δεν τη συγχωρώ



μοιάζουμε


Πες μου τι θες
δεν κυνηγάω πια σκιές
και με τρομάζουν οι αλλαγές
Δεν είναι η αγάπη
ένα παιχνίδι ασφαλές

Τέτοιες βραδιές
μπαίνουμε μέσα σε φωτιές
σ' ένοχες σκέψεις μυστικές
λόγια κουβάρια
που τυλίγουν τις καρδιές

Άλλα λέω άλλα κάνω κι άλλα εννοώ
μια τολμάω να πεθάνω
μια σκοτώνω εγώ
άλλα λες κι εσύ καρδιά μου
κι άλλα εννοείς
αν κοιτάξεις πιο βαθιά μου
μοιάζουμε θα δεις

Δύσκολα αφήνεσαι
δίνεις δε δίνεσαι
ας πλησιάσουμε
κι ας μην τρομάζουμε

Γίναμε καρδιά μου ίδιοι
μες το ίδιο μας παιχνίδι
μοιάζουμε μοιάζουμε
Γίναμε καρδιά μου ίδιοι
μες το ίδιο μας παιχνίδι
μοιάζουμε πόσο μοιάζουμε

Τέτοιες βραδιές
τι λεν τα βλέμματά μας πες
που 'ναι γεμάτα αστραπές
Δεν έχει η αγάπη
μόνο όψεις τρυφερές

Εγωισμοί
δειλές κι αμήχανες σκηνές
δικές μας άμυνες σκληρές
Δεν είναι η αγάπη
ένα παιχνίδι ασφαλές


από party σε party

Σ'αυτό το party σώματα χορεύουν
μα μόνο ένα ζει αληθινά,
μονάχα ένα ανασαίνει για σένα.

Σ'αυτό το party πρόσωπα αναμμένα
μα όλα πίνουν ψεύτικα ποτά,
μονάχα ένα μεθυσμένο για σένα.

Κάνε μια στροφή,κοίταξέ με,
δίπλα σου περνώ μια ζωή.
Δίπλα σου από party σε party,
δίπλα σου να λιώνω από αγάπη.
Πιάσε το ρυθμό και φίλησέ με στη στροφή.

Σ'αυτό το party χέρια υψωμένα
μα ένα να σε φτάσει προσπαθεί,
μονάχα ένα απλωμένο για σένα.

Σ'αυτό το party σώματα χορεύουν
μα μόνο ένα ζει αληθινά,
μονάχα ένα να φωνάζει εσένα.

Κάνε μια στροφή,κοίταξέ με,
δίπλα σου περνώ μια ζωή.
Δίπλα σου από party σε party,
δίπλα σου να λιώνω από αγάπη.
Πιάσε το ρυθμό και φίλησέ με στη στροφή.


Αν ήσουν μαζί μου

Γκρίζα μέρα απ' το πρωί
Ούτε χρώμα ούτε φιλί
Κρύος και πικρός καφές
Κι οι κουρτίνες μου κλειστές
Φεύγω πάω για δουλειά
Πάλι με μισή καρδιά
Μα δε φταίει άλλος κανείς
Που εσύ δεν ψάχνεις να με βρεις

Μα αν με βρεις
Η μέρα αυτή θα είναι αλλιώς
Και στο σκηνικό θα μπαίνει φως
Αν ήσουν μαζί μου αλλιώς θα ξυπνούσα
Θα' χα άλλη αναπνοή κι όλα αλλιώς θα τα ζούσα
Αν ήσουν μαζί μου αλλιώς θα πονούσα
Πιο γλυκά και πιο απλά αλλιώς θα ζούσα

Πάλι νύχτωσε νωρίς
Κι εσύ δεν ψάχνεις να με βρεις
Απ' το δρόμο σου περνώ
Κι όπου με βγάλει οδηγώ
Γκρίζα μέρα απ' το πρωί
Ούτε χρώμα ούτε φιλί
Ίσως κι απόψε να κλειστώ
Σε κάποιο σπίτι φιλικό


ο βυθός σου

Εγώ άμα σε φιλώ
Θα είμαι πια παιδί δικό σου
Και όταν καίει το μέτωπό σου
Εγώ θα σε φιλώ
Και θα σου παίρνω τον καημό σου

Εγώ που σε μισώ
Θα μάθω το συνδυασμό σου
Ν' ανοίξω ένα γυρισμό σου
Εγώ που σε μισώ
Χαϊδεύω κάθε φέρσιμό σου

Εγώ σ' ευχαριστώ
Που κολυμπάω στο βυθό σου
Σαν κύμα φτάνω ως το λαιμό σου
Εγώ σ' ευχαριστώ
Και ας πνιγώ για το καλό σου


Φίλοι κ' εχθροί

Πως με δικάζουν όσα δε ξέχασα
Πως με τρομάζουν οι λόγοι που σ'έχασα
Δεν τους κατάλαβα ποτέ τελικά
Εγώ δεν έβαλα στη σχέση φωτιά

Τι 'ναι άβυσσος τι
Τι 'ναι η δική σου ψυχή

Θέλω ξανά να σου πω είναι επικίνδυνα εδώ
Όμως τώρα θα φύγω εγώ
Μη ζητάς να με βρεις ένα ξένο θα δεις
Αντιμέτωποι θα 'μαστε εμείς
Μάχη πρώτης γραμμής είναι θέμα τιμής
Ως το τέλος εχθροί συνεπείς
Μη ζητάς να με βρεις ενα ξένο θα δεις
Αντιμέτωποι θα 'μαστε εμείς
Φίλοι κ' εχθροί

Αλλάζω στάση μήπως κι αλλάξουμε
Απεναντί σου θα 'μαι αν βουλιάξουμε
Φίλοι αποτύχαμε ας δούμε κι ως εχθροί
Ας δοκιμάσουμε έτσι απ 'την αρχή

Τι 'ναι άβυσσος τι
Τι 'ναι η δική σου ψυχή


Χωρις αναπνοη

Πάνε ώρες που 'χω εδώ
χωρίς αναπνοή
Σε ταυτόχρονο ρυθμό
δενόμαστε μαζί
Δυναμώνεις το σφυγμό
Στενεύει η επαφή
Θεέ μου όλα τα 'χω δει....

Και αντίστροφα ο χρόνος μετράει
κι αγκαλιαζόμαστε κι ενώνουν τα χέρια
Σαν τρελή η καρδιά μου χτυπάει
κι εκτοξευόμαστε οι δυο μας στ' αστέρια
Μα σε ταχύτητα όπως πάμε φωτός
Τα μάτια κλείνω και σφυχτά σε κρατάω
Και πριν προλάβει να εκραγεί ο ουρανός
Στ'αποκορύφωμα του τέλους ξεσπάω.
Σ'αγαπάω

Πανε ώρες που 'πα εδώ τελειώνει η λογική
Κατι πέρα απ'το μυαλό
μου δίνει εντολή
Σ' άλλη διάσταση θα μπω
θ' αλλάξω εποχή
Αφου όλα τα 'χω δει....







Η γωνιά του καλλιτέχνη - Artist's Corner > Στίχοι τραγουδιών

!-- facebook like this -->
Μάγισσα Γιάννης Πλούταρχος

 Στίχοι: Νίκος Βαξεβανέλης
Μουσική: Αλέξανδρος Βουραζέλης
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Πλούταρχος


Απ' το δρόμο σαν περνάς
γίνεται της συμφοράς
και τις αντρικές καρδιές
μ' ένα βλέμμα σου τις καις.

Ποιος Θεός να σ' έχει πλάσει
και 'χεις χείλια κεράσει
και 'χεις μάτια φεγγάρια
μεθάς τα παλικάρια
Και 'χεις κάψει και μένα
και αργολιώνω για σένα
μα την αγάπη μου αρνείσαι
μάγισσα φαίνεται είσαι

Πάψε να κυκλοφορείς
και ζημιές να προκαλείς
γιατί τόση ομορφιά
να 'χει πέτρινη καρδιά

Ποιος Θεός να σ' έχει πλάσει
και 'χεις χείλια κεράσει
και 'χεις μάτια φεγγάρια
μεθάς τα παλικάρια
Και 'χεις κάψει και μένα
και αργολιώνω για σένα
μα την αγάπη μου αρνείσαι
μάγισσα φαίνεται είσαι (x2)

 
Αν θα έρθεις εσύ Γιάννης Πλούταρχος
 Στίχοι: Ναταλί
Μουσική: Σπύρος Γεωργίου
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Πλούταρχος


Ώρες-ώρες κι εγώ, απορώ πως αντέχω
Είμαι τόσο κενός που ούτε ελπίδα δεν έχω
Μόνο ένα μπορεί απ' αυτό να με σώσει
Αν θα έρθεις εσύ που με έχεις πληγώσει

Αν θα έρθεις εσύ, η ζωή μου θ' αλλάξει
Κάθε τι που πονά μια για πάντα θα πάψει
Οι πικρές μου στιγμές
σε χαρές θα γυρίσουν
Κι όσες έχω πληγές μία μία θα σβήσουν
Αν θα έρθεις εσύ μόνο εσύ αν γυρίσεις
Την κενή μου ζωή με ζωή θα γεμίσεις
Αν θα έρθεις εσύ.........
Ώρες-ώρες κι εγώ απορώ με τι μοιάζω
Είμαι τόσο ψυχρός που
ο ίδιος τρομάζω
Και κανένας αυτό δεν μπορεί
να το νιώσει
Μόνο εσύ το μπορείς
που με έχεις σκοτώσει

  Αγάλματα Νότης Σφακιανάκης
 Στίχοι: Νίκος Βαξεβανέλης
Μουσική: Βασίλης Κελαϊδής
Πρώτη εκτέλεση: Νότης Σφακιανάκης


Αυτή την άγια ώρα
Που τα χείλη μας σμίγουν
Και φυλακίζουν χιλιάδες σ' αγαπώ
Αυτή την άγια ώρα
Δε χρειάζονται λόγια
Μιλάει η αγάπη μας
Και για τους δυο

Αγάλματα, να γινόμασταν αγάλματα
Αυτή την άγια ώρα
Τούτη τη στιγμή
Να πέθαινα μες στα χέρια σου αγάπη μου
Να πέθαινες μες στα χέρια μου κι εσύ
Να 'ταν μαχαίρι το φιλί

Αυτή την άγια ώρα
Που τα χέρια μας καίνε
Είναι ο πόθος μαρτύριο γλυκό
Αυτή την άγια ώρα
Να σταμάταγε ο χρόνος
Πάνω στη λέξη σ' αγαπώ

Αγάλματα, να γινόμασταν αγάλματα
Αυτή την άγια ώρα
Τούτη τη στιγμή
Να πέθαινα μες στα χέρια σου αγάπη μου
Να πέθαινες μες στα χέρια μου κι εσύ
Να 'ταν μαχαίρι το φιλί

 

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

!-- facebook like this -->

Τσουρέκι


7 φλυτζάνια αλεύρι αμερικάνικο
1 2/3 φλυτζάνια βούτυρο
1 2/3 φλυτζάνια ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά ή 150 γρ. φρέσκια μαγιά
5 αυγά
1 1/2 φλυτζάνι γάλα χλιαρό
ξύσμα μισού πορτοκαλιού
ξύσμα μισού λεμονιού
1 κουταλιά μαχλέπι σε σκόνη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 αυγό χτυπημένο
αμύγδαλα ολόκληρα και ξεφλουδισμένα


-Βάζετε το γάλα στη φωτιά να γίνει χλιαρό

-Σε μία λεκάνη διαλύετε την μαγιά στο γάλα, προσθέτετε 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να φουσκώσει να γίνει διπλάσιο


-Σε μία κατσαρόλα σε πολλή χαμηλή φωτιά, βάζετε το βούτυρο να λιώσει


-Χτυπάτε καλά τα αυγά και τα προσθέτετε στο βούτυρο, ανακατευοντας συνεχώς


-Προσθέτετε το μαχλέπι, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και το αλάτι


-Χύνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στην λεκάνη με την μαγιά, ανακατεύετε και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνετε


-Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μία ζύμη ομοιόμορφη


-Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί


-Χωρίζετε τη ζύμη σε κομμάτια τα οποία τα πλάθετε σε τσουρέκια


-Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα


-Σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσουν


-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C


-Αλείφετε με αυγό και πασπαλίζετε με αμύγδαλα


-Ψήνετε για περίπου μία ώρα
!-- facebook like this -->

ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ


ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ


Για το προζύμι

340 γρ. νερό
340 γρ. αλεύρι
20 γρ. μαγιά
λίγη ζάχαρη
για τη ζύμη:
670 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη
180 γρ. βούτυρο
Ό κουτ. γλυκού αλάτι
4 αυγά
λίγες σταφίδες

Για τη γέμιση

1 μπολάκι καρύδια
1 μπολάκι σουσάμι άσπρο
1 μπολάκι σουσάμι μαύρο
1-2 κουτ. σούπας κανέλα
λίγη μαστίχα
λίγη ζάχαρη
2 κουταλάκια μαχλέπι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ετοιμάζουμε το προζύμι. Σε μια λεκάνη βάζουμε χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Για να λιώσει η μαγιά πιο γρήγορα, βάζουμε λίγη ζάχαρη. Με το χέρι σιγά-σιγά βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Μόλις αποκτήσει μαλακή και ενιαία ύφη, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι, ανάβουμε τα αρώματα από το σουσάμι, δηλαδή ανακατεύουμε το άσπρο σουσάμι με μια ξύλινη κουτάλα, πάνω στη φωτιά. Η διαδικασία αυτή κρατά 5 λεπτά και τα σουσάμια χοροπηδάνε στη διάρκειά της. Μετά το πεντάλεπτο αλέθουμε τα σουσάμια στο multi. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το μαύρο σουσάμι.


Έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεσμένα σουσάμια, λίγη ζάχαρη, 2 κουταλάκια μαχλέπι και 1-2 κουταλιές της σούπας κανέλα, καρύδια, μαστίχα και τα ανακατεύουμε. Η γέμιση είναι έτοιμη.


Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο το προζύμι φτιάχνουμε τη ζύμη. Ανακατεύουμε το προζύμι με τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε είτε στο μίξερ είτε με το χέρι. Το βούτυρο, το βάζουμε στο τέλος, επειδή παίρνει καλύτερο άρωμα το ζυμάρι. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.



Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 κομμάτια, για να πλάσουμε παραλλαγές.




Για το ποντιακό τσουρέκι

Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα χοντρό πλάστη, βάζουμε σε μια πλευρά της τη γέμιση και τυλίγουμε τη ζύμη. Για να κλείσει, την κολλάμε με αυγό ή με λίγο νερό. Άμα κολλήσει, τη στρίβουμε σαν σαλιγκάρι, το οποίο περνάμε με αυγό, για να ροδοκοκκινίσει, το πασπαλίζουμε με καρύδια και ζάχαρη και το ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου στους 180?C.



Για το κλασικό τσουρέκι

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπαλάκια. Πλάθουμε με τα χέρια μας τρία μεγάλα κορδόνια και φτιάχνουμε πλεξούδα. Την αλείφουμε με αυγό και την ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180?C.



Για το σταφιδάτο τσουρέκι

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Ζυμώνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης με λίγες σταφίδες και επιπλέον ζάχαρη. Έπειτα, ανοίγουμε με τον πλάστη το μικρό κομμάτι ζύμης και τυλίγουμε το μεγάλο. Το κλείνουμε με αυγό, το αλείφουμε με αυγό και το ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180?C.
!-- facebook like this -->

ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΑΚΙΑ


ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλο κρούστας
2 πλάκες κουβερτούρα
250 γραμ. βούτυρο
1 πακέτο μαργαρίνη
2,5 μεγάλα ποτήρια ζάχαρη
2 μεγάλα ποτήρια νερό
λίγο λεμόνι
1 μπολ τριμμένα καρύδια



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά ετοιμάζουμε τη γέμιση, τρίβουμε τη μια από τις πλάκες κουβερτούρας και την ανακατεύουμε με τα καρύδια.

Στη συνέχεια, λιώνουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας, τα αλείφουμε με το βούτυρο και τα διπλώνουμε φτιάχνοντας μια μακρόστενη λωρίδα. Βουτυρώνουμε ξανά και βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση στην κάτω άκρη της. Τυλίγουμε, σε τριγωνικό σχήμα.


Τοποθετούμε τα τριγωνάκια σε βουτυρωμένο ταψί τα αλείφουμε με βούτυρο και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου, στους 180 βαθμούς Κελσίου.


Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τη ζάχαρη στο νερό και βάζουμε λίγο λεμόνι. Το σιρόπι είναι έτοιμο μόλις δέσει και δεν τρέχει στο κουτάλι μας.


Περιχύνουμε τα μπακλαβαδάκια με το σιρόπι και τα αφήνουμε να τραβήξουν, για ½ ώρα.


Σε μπεν μαρί, λιώνουμε και τη δεύτερη κουβερτούρα. Σερβίρουμε τα μπακλαβαδάκια και όσα θέλουμε τα περιχύνουμε με σοκολάτα και άλλα τόσα τα βουτάμε στη σοκολάτα.
!-- facebook like this -->

Καρυδόπιτα

Συστατικά

* 20 κ.σ. καρύδι

* 20 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
* 20 κ.σ. ζάχαρη
* 13 αβγά
* 1 φλ. καφέ κονιάκ ή ούζο
* 2 κ.γ. baking powder
* 1/2 κ.γ. κανέλα
* 1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο


Για το σιρόπι

* 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη

* 3 ποτήρια του νερού νερό
* μισό λεμόνι στυμμένο

Οδηγίες


# Παίρνουμε τα αβγά και σε 2 μπολ βάζουμε στο ένα τα ασπράδια, και στο άλλο τους κρόκους και την ζάχαρη. Τα χτυπάμε και τα δυο ξεχωριστά και μετά παίρνουμε το μπολ με τα ασπράδια και το ρίχνουμε στο άλλο μπολ, χτυπώντας τα παλι.


2. Μετα ρίχνουμε το ποτό μέσα και τα χτυπάμε. Μετά πρέπει να ρίξουμε τα καρύδια με το σιμιγδάλι και τα μπαχαρικά (κανέλα και γαρίφαλο) αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψει μεταξύ τους.

3. Μέσα και αυτά, ρίχνουμε και το baking powder και ανακατεύουμε
4. Βάζω τον φούρνο στους 200 βαθμούς και τα πετώ μέσα
5. Φτιάχνω το σιρόπι και το αφήνω να κρυώσει ώστε να το ρίξω κρύο στη ζεστή καρυδόπιτα εκτός και αν θες να αφήσεις την καρυδόπιτα να κρυώσει και ρίξεις ζεστό το σιρόπι. Το κόλπο είναι το ένα να είναι κρύο και το άλλο ζεστό


Σιρόπι

Βάζουμε τα υλικά, 3 ποτήρια νερό + ζάχαρη + λεμόνι και τα βάζουμε να βράσουν για λίγο, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
!-- facebook like this -->

Χαλβάς Πολίτικος


1 φλυτζάνι λάδι
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι
2 φλυτζάνια ζάχαρη
5 φλυτζάνια νερό
1 φλυτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
1 ξυλάκι κανέλλα
3 γαρύφαλλα
φλούδα λεμονιού


-Βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και την φλούδα λεμονιού να βράσει

-Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το λάδι να κάψει


-Προσθέτετε το σιμιγδάλι στην κατσαρόλα με το λάδι, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην καεί αλλά να κοκκινήσει ελαφρά


-Αφαιρείτε απο την κατσαρόλα με το νερό, τα μυρωδικά


-Μόλις καβουρντιστεί το σιμιγδάλι ρίχνετε με προσοχή το βραστό νερό, λίγο λίγο, στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει


-Προσθέτετε τ αμύγδαλα και σερβίρετε σε φόρμα
!-- facebook like this -->

Ραβανί


7 αυγά χωριστά κρόκους από ασπράδια
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι
2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1 φλυτζάνι βούτυρο
2 βανίλλιες

3 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη

3 φλυτζάνια νερό



-Χτυπάτε το βούτυρο πολύ καλά

-Βάζετε σε ένα μπωλ τους κρόκους και τη ζάχαρη και χτυπάτε πολύ καλά και τα προσθέτετε στο βούτυρο

-Ανακατεύετε μαζί το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανίλλιες και το σιμιγδάλι

-Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα

-Ρίχνετε τη μαρέγκα και το αλεύρι στο μείγμα των αυγών εναλλάξ

-Βουτυρώνετε ένα ταψί και το πασπαλίζετε με σιμιγδάλι

-Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί

-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο

-Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει

-Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό και το αφήνετε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι

-Όταν το ραβανί μισοκρυώσει ρίχνετε από πάνω πολύ ζεστό το σιρόπι προσεχτικά
!-- facebook like this -->

Mocca trifle




.•´¯`♥_¸.•´¯`♥_ ¸♥ .•´¯`♥_¸.•´¯`♥_ ¸♥
Το τραιφλ είναι για μενα η πιο κοινη λύση για ενα γρηγορο επιδορπιο.
Επιπλεον είναι και ενας ευκολος τροπος για να καταναλώνω περισσευματα απο κεικ,μπισκοτα,τσουρεκια,φρ� �υτακια,κρεμες...
Αυτο εδώ το εκανα μια Κυριακη που δεν ειχα ούτε χρονο,ούτε υλικα για να φτιαξω κατι για μετα το φαγητο
.•´¯`♥_¸.•´¯`♥_ ¸♥ .•´¯`♥_¸.•´¯`♥_ ¸♥
8-10 μπισκοτα dijestive
25 γρ. βούτυρο λιωμενο

Για την κρεμα:
2+1/2 κούπες φρέσκο γάλα
2+1/2 κ.σούπας ανθος αραβοσιτου βανίλια
4 κ.σούπας γεματες ζάχαρη
50 γρ.βούτυρο
1 φακελακι σκονη καφε

Γαρνίρισμα:
λίγη σαντιγύ ή 1 φακελακι κρεμα στιγμης βανίλια χτυπημενη με γαλα
καραμελα γαλακτος ή σιροπια ή γλυκο βύσσινο
αμυγδαλακι καβουρντισμενο
σκονη καφε ή κανελα

Τριβουμε στο μούλτι τα μπισκοτα και τα ανακατευουμε με το λιωμενο βουτυρο.
Τα μοιραζουμε σε 4 ποτηρια για freddo
Ετοιμάζουμε την κρέμα βαζοντας όλα τα υλικα στη φωτια να δέσουν,κτος απο το βούτυρο,που το ριχνουμε στο τελος.
Μοιραζουμε την κρεμα στα ποτηρια.
Αν θέλουμε προσθετουμε απο πανω καραμελα γαλακτος ή βύσσινα κομποστα.
Παγωνουμε στο ψυγειο.
Γαρνιουμε με σαντιγυ ή κρεμα βανιλια,περιχυνουμε με σιροπι,πασπαλιζουμε με σκονη καφε ή κανελα.

Ειναι ιδιαιτερα ελαφρυ στη γευση και τρωγεται απο μικρους και μεγαλους Smile
!-- facebook like this -->

Mπακλαβάς


1 κουτί φύλλο
6 φλυτζάνια καρυδόψυχα
1/2 φλυτζάνι βούτυρο
λίγη κανέλα
3 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλλα


-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 C



-Σε ένα μπωλ βάζετε τα καρύδια και πασπαλίζετε με λίγη κανέλλα



-Βουτυρώνετε το ταψί και στρώνετε 4-5 φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με βούτυρο



-Βάζετε μία στρώση με την μισή γέμιση από τα καρύδια



-Από πάνω βάζετε 2 φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με βούτυρο



-Βάζετε τα υπόλοιπα καρύδια



-Τελειώνετε με τα υπόποιπα φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με βούτυρο



-Το τελευταίο φύλλο εκτός από το βούτυρο το ραντίζετε και με νερό



-Χαράζετε τα κομμάτια μπακλαβαδωτά και μπίγετε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο



-Ψήνετε για 1 ½ ώρα περίπου



-Αφήνετε να κρυώσει, σκεπάζετε και το αφήνετε 24 ώρες



-Φτιάχνετε το σιρόπι



-Βάζετε το νερό να βράσει με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά



-Αφήνετε να βράσει για 5-10 λεπτά



-Βγάζετε τα μυρωδικά και περιχύνετε το μπακλαβά
!-- facebook like this -->

Τράιφλ (trifle) με κρέμα, σοκολάτα και μπισκότα σοκολάτας


Click here to view the original image of 638x380px.

Yλικά

1 λίτρο γάλα φρέσκο
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 βανίλια
3 πακέτα μπισκότα σοκολάτας
λίγες σταγόνες σοκολάτας

Για τη sauce σοκολάτας

2 πλάκες σοκολάτας (125 γρ./τεμ.)
1 ποτήρι γάλα εβαπορέ

Για το γαρνίρισμα
λίγα σοκολατένια χρωματιστά κουφετάκια
λίγη σαντιγί

Eκτέλεση

Βράζουμε για λίγο το γάλα με τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Κατόπιν, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε ένα ποτηράκι νερό και το ρίχνουμε στο βρασμένο γάλα, ανακατεύοντάς το μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα. Στη συνέχεια, αρωματίζουμε με τη βανίλια, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Ετοιμάζουμε τη sauce σοκολάτας: Σπάμε τις πλάκες σοκολάτας σε κομματάκια και τη λιώνουμε με το γάλα εβαπορέ σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινο κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και βελούδινη sauce. Στρώνουμε στη βάση ενός γυάλινου μπολ το 1/3 της κρέμας και από πάνω ρίχνουμε θρυμματισμένο το ένα πακέτο μπισκότα σοκολάτας. Από πάνω, περιχύνουμε με λίγη από τη sauce σοκολάτας, λίγες σταγόνες σοκολάτας και συνεχίζουμε να δημιουργούμε στρώσεις κατά τον ίδιο τρόπο ώσπου να τελειώσουν τα υλικά μας. Βάζουμε το trifle στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον (ιδανικά, για ένα ολόκληρο βράδυ) και προαιρετικά το γαρνίρουμε με σαντιγί και χρωματιστά κουφετάκια.
!-- facebook like this -->

«Φρυγανιά με κρέμα»



Yλικά (για 8 άτομα)

24 φρυγανιές
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
λίγο κονιάκ
1 πρέζα κανέλα
½ λεμόνι (τον χυμό)


ΓIA THN KPEMA
1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
2 ½ κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1 φλιτζάνι ζάχαρη

EKTEΛEΣH
Bράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τον χυμό του λεμονιού. Επειτα από 10 λεπτά βγάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά, ρίχνουμε την κανέλα και το αφήνουμε να χλιαρώσει. Aπλώνουμε σε ένα ταψάκι δύο στρώσεις φρυγανιές και τις ραντίζουμε με το σιρόπι. Bράζουμε το γάλα και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό, το προσθέτουμε στο γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να δέσει η κρέμα. Στρώνουμε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές. Aφήνουμε το γλυκό εκτός ψυγείου για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια, το παγώνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια πασπαλίζοντας με μπόλικη κανέλα.
!-- facebook like this -->

Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με κακάο και καρύδι




Υλικά:

* 2 και 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 2 και 1/3 φλ. τσαγ. ζάχαρη
* 3/4 φλ. τσαγ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
* 2/3 φλ. τσαγ. κακάο
* 1/4 κ.γλ. αλάτι
* 1/2 κ.γλ. κανέλα
* 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
* 1 πρέζα γαρύφαλλο
* 1 βανίλια
* 1 και 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκάλι
* 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής
* 1/3 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
* 2 κ.σ. ξίδι
* ξύσμα 2 πορτοκαλιών
* Για το γλάσο πορτοκαλιού:
* ξύσμα 2 πορτοκαλιών
* 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
* χυμό από 1/2 πορτοκάλι
* όση σηκώσει ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Για το γλάσο πορτοκαλιού: Βάζουμε σε μπολ το ξύσμα με την κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να πάρει υγρή μορφή. Ρίχνουμε μέσα στο ξύσμα τον χυμό και λίγη λίγη την άχνη ανακατεύοντας έως ότου το φέρουμε στην πυκνότητα, αραιό ή παχύρευστο, που επιθυμούμε. Περιχύνουμε το γλυκό.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το καρύδι αλεσμένο. Κάνουμε λακκούβα με το κουτάλι στη μέση. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το σπορέλαιο, το ξίδι και το ξύσμα, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι ( πάνω από το μπολ με τα υλικά, γιατί φουσκώνει και χύνεται). Τα προσθέτουμε στο μείγμα.


Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά το μείγμα από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να ομογενοποιηθεί και να θυμίζει το μείγμα του κέικ. Λαδώνουμε ταψάκι 28 εκ. και στρώνουμε μέσα, απαραιτήτως, λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα. Το μείγμα θα φουσκώσει αρκετά και η επιφάνειά του θα κάνει κρούστα.


Πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο: μπήγουμε μαχαιράκι στο κέντρο για να σιγουρευτούμε ότι είναι καλά ψημένο. Το αφήνουμε να σταθεί στο ταψί, να γίνει χλιαρό και έπειτα το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με άχνη ή περιχύνουμε το γλάσο πορτοκαλιού. Το δεύτερο του δίνει ωραίο χρώμα.
!-- facebook like this -->

ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΖΕΛΕ ΡΟΔΑΚΙΝΟ




Γλυκό με ζελέ ροδάκινο
ΥΛΙΚΑ
* 350 ml κρέμα γάλακτος, ελαφρά χτυπημένη
* 250 γραμ. σοκολάτα, κουβερτούρα
* 100 γραμ. μαργαρίνη
* 12 γραμ. ζελατίνη, σε σκόνη
* 3 κουταλιές λικέρ, καλούα
* 4 αβγά, χωρισμένα
* 3 κουταλιές ζάχαρη, άχνη
* μπισκότα της αρεσκείας μας

Για το ζελέ:

* 1 συσκευασία ζελατίνη
* 3 ροδάκινα, πολτοποιημένα
* 3 κουταλιές ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗΓια να φτιάξουμε το ζελέ, διαλύουμε σε ένα μπολ τη ζελατίνη, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας της και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε, αφήνουμε για 2-3 λεπτά να γίνει χλιαρή, προσθέτουμε τον πουρέ από τα ροδάκινα και ανακατεύουμε για να ενωθούν. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 2 ώρες. Εν' τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη βάση. Λιώνουμε τη μαργαρίνη με τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί. Σε ένα κατσαρολάκι αδειάζουμε τη ζελατίνη, προσθέτουμε το λικέρ και αφήνουμε για λίγο να μουλιάσει. Στη συνέχεια, βάζουμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη, προσέχοντας όμως να μη βράσει. Ρίχνουμε το μείγμα με τη ζελατίνη στη λιωμένη σοκολάτα και τα ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε, έως ότου ενωθούν. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας τη ζάχαρη σιγά σιγά, μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Σπάμε τα μπισκότα σε κομματάκια, τα προσθέτουμε στο μους και ανακατεύουμε για να πάνε παντού. Βγάζουμε από το ψυγείο τη φόρμα με το ζελέ ροδάκινου και προσθέτουμε το μείγμα με το μους και τα μπισκότα, απλώνοντάς το ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 3-4 ώρες, ώστε να παγώσει καλά το γλυκό. Ξεφορμάρουμε, βουτώντας τη φόρμα σε ζεστό νερό και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να γαρνίρουμε το γλυκό με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.
!-- facebook like this -->

ΔΡΟΣΕΡΡΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΖΕΛΕ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ




Δροσερό γλυκό με ζελέ και γιαούρτι
ΥΛΙΚΑ
2 κουτιά ζελέ
2 γιαούρτια light
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια χυμό
φρούτα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε 2 ποτήρια βραστό νερό, ρίχνουμε το ζελέ σε σκόνη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά. Προσθέτουμε άλλα 2 ποτήρια χυμό και ανακατεύουμε πάλι. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι ν’ αρχίσει να πήξει. Χτυπάμε το ζελέ στο μίξερ μαζί με τα γιαούρτια μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα. Παίρνουμε μια φόρμα για κέηκ και βρέχουμε το εσωτερικό της ελαφρά με κρύο νερό. Κόβουμε φρούτα της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε στη βάση της φόρμας. Προσθέτουμε το μίγμα, μέσα στο οποίο μπορούμε να έχουμε βάλει ψιλοκομμένα φρούτα και αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι γεύση ζελέ θέλουμε, αλλά καλά θα ήταν ο χυμός να είναι ίδια γεύση με το ζελέ. Αλλιώς ο χυμός πορτοκάλι είναι μια σίγουρη λύση. Τα φρούτα για να μην μαυρίσουνε, τα βρέχουμε με χυμό λεμονιού.
!-- facebook like this -->

ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ TIRAMISU



Αρχοντική Tiramisu
ΥΛΙΚΑ
* 1 πακέτο σαβαγιάρ ιταλικά
* 300 γρ. κρέμα γάλακτος
* 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
* 1 κεσεδάκι τυρί philadelphia
* 1 βανίλια
* 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
* 2 κ.σ. νες καφέ
* 1 κ.σ. κονιάκ
* κακάο κοσκινισμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε την κρέμα με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το philadelphia. Τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα του μίξερ για να αφρατέψει η κρέμα μας!Βουτάμε τα σαβαγιάρ -ίσα ίσα να βραχούν- στο μίγμα από νες ,χλιαρό νερό και κονιάκ που έχουμε φτιάξει. Βάζουμε μία στρώση σαβαγιάρ και μία στρώση κρέμα εναλλάξ μέχρι να τελειώσει η κρέμα και τα μπισκότα. Πασπαλίζουμε με κακάο και τη βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί για μία ωρίτσα!

Tip: Καλύτερα χρησιμοποιήστε πυρεξ για να στρώσετε το γλυκό. Μπορείτε όμως να βάλετε και κάποιο ταψάκι, κατα προτίμηση τετράγωνο για να τοποθετήσετε ομοιόμορφα τα σαβαγιάρ.
!-- facebook like this -->

ΣΟΚΟΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ



Προετοιμασία:15 λεπτά - Ψήσιμο 20 λεπτά -
Υλικά για 35 περίπου κουκις -
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις -
120 γρ. κακάο άγλυκο καλής ποιότητας -
1 ½ κ.γλ μπέικιν πάουντερ -
120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ( 52% κακάο) -
120 γρ. σοκολάτα γάλακτος κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια ή σταγόνες σοκολάτας γάλακτος -
120 γρ βούτυρο -
300 γρ. ζάχαρη -
3 αυγά -
150 γρ. φυστικοβούτυρο -
50 γρ. ζάχαρη άχνη



Διαδικασία



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη μαύρη σοκολάτα με το βούτυρο. Αφήνουμε λίγο το μίγμα να κρυώσει πριν προσθέσουμε τη ζάχαρη και τα αυγά, τα οποία έχουμε χτυπήσει και έχουν αφρατέψει. Προσθέτουμε ακόμη το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν και το κακάο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και τελευταίο υλικό που προσθέτουμε είναι η σοκολάτα γάλακτος που είναι κομμένη σε κομμάτια.



Με ένα κουταλάκι παίρνουμε από το μίγμα και μεταφέρουμε σε λαμαρίνα φούρνου. Σχηματίζουμε μπαλίτσα με τη ζύμη την οποία πατάμε ελαφρώς με ρη παλάμη μας. Προσέχουμε να αφήσουμε ένα διάστημα 5 εκ. ανάμεσα στις μπαλίτσες ζύμης. Ψήνουμε για 15 με 20 λεπτα. Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε τα κουκις να κρυώσουν σε μια σχαρίτσα.




Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το φυστικοβούτυρο με τη ζάχαρη άχνη. ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε πάνω σε ένα μπισκότο λίγο από το μίγμα του φυστικοβούτυρου και κλείνουμε με ένα δεύτερο μπισκότο. Σερβίρουμε.



Μπορούμε αν θέλουμε να αποκτήσουμε μια γέμιση πιο αφράτη να προσθέσουμε στα υλικά της γέμισης 2 κ.σ μασκαρπόνε ή γιαούρτι.
!-- facebook like this -->

Προφιτερόλ





Περιγραφή συνταγής Τι καλύτερο από ένα αγαπημένο σπιτικό προφιτερόλ ειδικά όταν αυτό φτιάχνεται πανεύκολα; Δροσερό και κυρίως για όλα τα γούστα και όλες τις εποχές! Ημερομηνία καταχώρησης συνταγής : Τρίτη, 02 Αύγουστος 2011
Συστατικά συνταγής

10 έτοιμα σουδάκια από ζαχαροπλαστείο της αρεσκείας σας (χωρίς την καραμέλα από πάνω)
3/4 φλ. γάλα
2 κ.σ. κορν φλάουρ
1/4 φλ. ζάχαρη
2 κρόκους αβγών
200 γρ. κουβερτούρα τριμένη
350 γρ. σαντιγύ
3 κ.σ. κονιάκ

Οδηγίες συνταγής

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με τη ζάχαρη και τους κρόκους των αβγών. Προσθέτουμε το γάλα που στο μεταξύ έχουμε βράσει και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Ανακατεύουμε συνεχώς.

Ρίχνουμε την τριμένη κουβερτούρα σε κομματάκια και την αφήνουμε να λιώσει μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές.

Αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει και ρίχνουμε το κονιάκ προσθέτοντας και την μισή κρέμα από το σαντιγύ. Ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα σουδάκια όπως μας αρέσει καλύτερα και τα περιχύνουμε με τη σοκολάτα.

Διακοσμούμε με τη σαντιγύ και με λίγη ακόμη τριμμένη κουβερτούλα (εφόσον έχουμε κρατήσει).
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα πριν το σερβίρισμα.


cooking
!-- facebook like this -->

Τούρτα προφιτερόλ με ΠΤΙ ΜΠΕΡ



Υλικά
3 πακέτα ΠΤΙ ΜΠΕΡ
1 κουτί κάστερ πάουντερ
1 σοκολάτα κουβερτούρα 125 gr.
4 κ.σ. κακάο σκόνη
2 κούπες ζάχαρη
2 κουτιά γάλα εβαπορέ
3 1/4 κούπας νερό

1 κούπα γάλα χλιαρό για το βρέξιμο των μπισκότων


για το γαρνίρισμα

2 κούπες σαντιγί χτυπημένη με 1/2 κούπας άχνη
(αν θέλουμε τη σαντιγί μας πιο γλυκιά,προσθέτουμε επιπλέον άχνη ζάχαρη)
τριμμένη κουβερτούρα


Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα πάνω στη φωτιά το 1 1/2 κουτί από
το εβαπορέ,το νερό,τη σοκολάτα,τη ζάχαρη και το κακάο.
Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί καλά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.


Ετοιμάζουμε το γάλα με το οποίο θα βρέξουμε τα ΠΤΙ ΜΠΕΡ.
Το βάζουμε σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί ελαφρά.
Ανακατεύουμε σε μπολ το υπόλοιπο γάλα εβαπορέ με το
κάστερ πάουντερ.


Το μείγμα πρέπει να είναι λείο.
Αδειάζουμε μέσα στο ζεστό μείγμα της κατσαρόλας και ανακατεύουμε
καλά μέχρι να πήξει η κρέμα..


Κατεβάζουμε από τη φωτιά και κολλάμε στην επιφάνεια της
κρέμας διάφανη μεμβράνη για να μη δημιουργήσει κρούστα.
Βρέχουμε ένα ένα τα μπισκότα μέσα στο χλιαρό γάλα και τα
στρώνουμε στον πάτο ενός ταψιού με διαστάσεις 25x30 εκ.

Απλώνουμε πάνω στα μπισκότα το 1/3 της κρέμας.Επαναλαμβάνουμε
τη διαδικασία άλλες 2 φορές και τελειώνουμε με την κρέμα.
Στο τέλος θα έχουμε 3 στρώσεις μπισκότα και 3 στρώσεις κρέμα.


Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και το στολίζουμε με σαντιγί.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη κουβερτούρα.


Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά.
'
Σερβίρουμε σε κομμάτια.
Απολαύστε το!